Al 50 jaar fantastische kunst voor alle Amsterdammers
Directeur-bestuurder AFK Laurien Saraber: Al 50 jaar fantastische kunst voor alle Amsterdammers, dát is wat 50 jaar AFK voor mij betekent.
Op onze vijftigjarige verjaardag vieren we een halve eeuw Amsterdamse makers, talent, diversiteit, innovatie, traditie en publiek. Met stadsfonds AFK heeft Amsterdam een unieke keuze gemaakt om dicht op de mensen en kunstenaars te werken. Het fonds beweegt zich door alle stadsdelen, helpt net zo graag financieel als met een luisterend oor, en speelt in op de actualiteit. We doen dat voor liefhebbers en professionals, gevestigde namen en pioniers. Want samen maken zij van Amsterdam een culturele wereldstad.
Voorop staan voor mij de toegankelijkheid van het fonds voor een stad die telkens in beweging is; en maatwerk voor alle typen makers en kunstvormen. Van circustheater tot storytelling en van eigentijdse dans tot community art en bovendien steeds vaker over de grenzen van kunstvormen heen. Bij ons zijn onafhankelijke werkende makers en beginnend talent net zo welkom als bijvoorbeeld de podia en festivals waar kunst zijn publiek ontmoet. Zo hebben we een bijzonder overzicht over wat er gaande is in de Amsterdamse cultuur, en dat geven we ook graag weer terug aan onze opdrachtgever, de stad Amsterdam.
Touria Meliani (wethouder Kunst en Cultuur, Amsterdam): ‘Dankzij het Amsterdams Fonds voor de Kunst kunnen makers en kunstenaars al 50 jaar verbeelding en verwondering toevoegen aan Amsterdam. Met dit fonds, dat veel kennis en expertise heeft opgebouwd, werkt de gemeente samen aan een divers en sterk cultureel landschap, verspreid over alle delen van de stad. We zijn trots op deze samenwerking en zetten die graag nog zeker 50 jaar voort.’
De sleutel is een scala aan ondersteuningsmogelijkheden dat goed op elkaar aansluit zoals: de Amsterdamprijs, de 3Package Deal, stipendia voor individuele makers, vierjarige subsidies voor organisaties, intensives voor ondernemerschap en ontwikkelbudget voor cultuurmakers in de vrije tijd. Zo kunnen kunstenaars en organisaties door blijven groeien en zich binden aan de stad. Want er is bijna altijd wel een regeling die past. Dat komt ook dankzij de veelzijdige kennis van zo’n 150 adviseurs uit het hele Amsterdamse en landelijke cultuurveld, die aanvragen beoordelen en meedenken over ons beleid.
Kunst en cultuur geven Amsterdam vitaliteit en energie; een prikkel voor de fantasie en een bredere kijk op het leven. Ik ben enorm trots op de bijdrage die het AFK daaraan mag leveren, ook voor de komende 50 jaar!
Laurien Saraber, directeur-bestuurder AFK
Ps: wil je meer weten over de ontstaansgeschiedenis van het AFK? Journalist Edo Dijksterhuis duikt in vijf artikelen in het verleden, heden en toekomst. Lees hier het eerste deel.