Daria Bukvić nieuwe juryvoorzitter van de Amsterdamprijs voor de Kunst
Het AFK maakt met plezier bekend dat theaterregisseur Daria Bukvić de jury van de Amsterdamprijs voor de Kunst zal voorzitten. Bukvic neemt het juryvoorzitterschap over van NOS presentator Simone Weimans. Naast Daria Bukvic als nieuwe juryvoorzitter treden DJ en creatief directeur Dekmantel Festival Thomas Martojo en curator Fadwa Naamna als nieuwe juryleden aan. Zij zijn ter aanvulling op de al zittende juryleden kunstcriticus Hans den Hartog Jager en choreograaf Kalpana Raghuraman.
Over Daria Bukvić
Daria Bukvić (1989) is regisseur, schrijver en sprekerscoach. Sinds haar afstuderen aan de Regie Opleiding van de Toneelacademie Maastricht in 2011 regisseert ze als freelancer voor verschillende theaters, festivals en productiehuizen en is ze artistiek leider van Stichting Daria Bukvić. Haar voorstelling ‘Nobody Home’ werd een groot landelijk succes en werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2015 als een van de elf opmerkelijkste voorstellingen van dat theaterseizoen. Sindsdien heeft Bukvić meerdere successen geboekt en prijzen naar binnen gesleept, waaronder de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Stimuleringsprijs. Ook werd Bukvić in 2018 uitgeroepen tot 'Ambassadeur van de Verdraagzaamheid' en was ze één van de 'Women of the Year' volgens Harper's Bazaar. Haar voorstelling 'Melk & Dadels' werd door de jury van het Nederlands Theaterfestival verkozen tot één van de twaalf beste voorstellingen van seizoen '18-'19. Momenteel werkt Bukvić aan haar eerste speelfilm, een televisieserie en haar debuutroman.
Thomas Martojo
Thomas Martojo (1986) is DJ en oprichter van Dekmantel waar hij ook creatief directeur is. Vanaf 2007 organiseert hij met Dekmantel diverse feesten in o.a. Paradiso, Melkweg, Club Trouw en Studio 80 en het gelijknamige platenlabel telt inmiddels een discografie van ruim 100 platen van diverse artiesten uit binnen- en buitenland. Zowel het platenlabel als het festival geniet over de hele wereld bekendheid. Het in 2012 opgezette Lente Kabinet is tegenwoordig een tweedaags muziek- en kunstfestival dat met 15.000 bezoekers per dag plaats vindt in Het Twiske, Amsterdam. Dekmantel Festival werd gestart in 2013 en is tegenwoordig een vijfdaags festival ongeveer 50.000. Het vindt verspreid over meerdere locaties in Amsterdam plaats, zoals het Amsterdamse Bos, EYE, Muziekgebouw aan ‘t IJ en de Tolhuistuin.
Fadwa Naamna
Fadwa Naamna (1985) is curator en onderzoeker en woont en werkt in Amsterdam. Naamna studeerde af binnen het Kunst en Geografie departement van de Universiteit van Haifa en ze was assistent curator bij Beit Hagefen Arab Jewish Cultural Center Haifa. Ze volgde het Appel Curational Programme (2016-2017) en was vervolgens Curatorial Research Fellow bij De Appel (2017–2018). Momenteel werkt zij samen met Britte Sloothaak als co-curator aan de komende Voorstellen tot Gemeentelijke Kunstaankopen 2020 in het Stedelijk Museum Amsterdam, een groepstentoonstelling gevolgd door geselecteerde aankopen voor de museumcollectie.
Hans den Hartog Jager
Hans den Hartog Jager (1968) is kunstcriticus, schrijver en tentoonstellingsmaker. Als criticus werkt hij vooral voor NRC Handelsblad, maar ook voor See All This en diverse uitgevers. Hij treedt regelmatig op als interviewer en recensent voor radio en televisie. Hij publiceerde meer dan tien boeken, waaronder Verf (2004) een bundel interviews met hedendaagse Nederlandse schilders, Het sublieme (2011), een essay over schoonheid in de hedendaagse kunst, Het streven (2014), over de worsteling van de hedendaagse kunst met maatschappelijk engagement en Zie de mens (2016), een overzicht van honderd portretten uit de afgelopen honderd jaar, bij de gelijknamige tentoonstelling in Museum De Fundatie.
Kalpana Raghuraman
Kalpana Raghuraman is danseres, choreograaf, cultureel antropoloog en artistiek leider van Kalpanarts. Van 2010-2015 was Kalpana artist in residence bij Theater Korzo en het Fonds Podiumkunsten nam haar op in het Toptalententraject. Tevens was zij mede-initiator van het India Dans Festival. Nu is zij onafhankelijk choreograaf met haar eigen stichting Kalpanarts. Haar werk kenmerkt zich door haar roots in de Indiase dans, haar kennis van de hedendaagse dans en liefde voor live muziek. Door actuele thema’s aan te snijden laat Kalpana zowel het Indiaas-Hindoestaans als Nederlandse publiek ervaren dat haar dans over hen gaat.)
Over de Amsterdamprijs voor de Kunst
De Amsterdamprijs voor de Kunst wordt jaarlijks uitgereikt aan drie kunstenaars, instellingen of initiatieven die een bijzondere en stimulerende bijdrage hebben geleverd aan de kunst in Amsterdam. De longlist van genomineerden voor deze belangrijkste kunstprijs van de hoofdstad komt jaarlijks mede tot stand op basis van inzendingen van honderden Amsterdammers. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en een uniek kunstobject.